Upravit stránku

Pappardelle s limetovo-máslovou omáčkou a krevetami

Teplé počasí přímo volá po odlehčeném jídelníčku. A těstoviny jsou navíc rychlé na přípravu. Nejraději mám ty čerstvé, chlazené. Stačí jen několik málo surovin a skvělá večeře je na stole. Vyzkoušejte třeba Pappardele – široké ploché nudle – s limetovo-máslovou omáčkou a krevetami.

Polévka z bílého chřestu se zastřeným vejcem a bramborovými chipsy

Rád vařím ze sezónních surovin. A protože chřest je typicky jarní zelenina, neměl by chybět ani ve vaší kuchyni. Ať už bílý, nebo zelený, chřest je plný vitamínů a jsem rád, že se díky zdravému životnímu stylu začíná vracet i na pulty našich obchodů. Receptů na jeho úpravu je spousta, ale dnes jsem vybral osvědčenou chřestovou polévku.

Mongolian Beef

Jedná se o tradiční mongolský recept na přípravu hovězího masa. Pokrm lze podávat formou family style – doprostřed stolu v jedné velké nádobě, ze které si každý odebírá i s variací příloh. Jde o sváteční úpravu z kvalitního řezu masa, která se zároveň vyznačuje snadnou a rychlou přípravou.

Domácí Pita chléb

Pita chléb se hodí jako příloha k mnoha jídlům, takže jím můžete směle nahradit běžné pečivo. Navíc jej lze naplnit jako sandwich a sbalit na výlet nebo do práce. Jeho příprava je navíc skutečně jednoduchá. Potřebujete jen pět základních surovin.

Gravlax s omáčkou z hrubozrnné hořčice

Losos je rybí král, který se vám v kuchyni vždy odmění skvělým výsledkem. Jeho maso je šťavnaté a chutná skvěle. Přesto vám může i losos po čase zevšednět. Aby se tak nestalo, můžete vyzkoušet nové recepty – třeba filet zasyrova naložit do slané marinády. Takový je gravlax, jednoduchá úprava, která se ideálně hodí jak na večírek, tak i jako netradiční večeře.

Domácí kimchi z pekingského zelí

Obliba asijské kuchyně u nás pořád roste, a tak se i tenhle korejský salát pomalu zařazuje do našeho jídelníčku. Kimchi, jedinečnou vitamínovou bombu, si můžete dát v korejské restauraci (třeba jako přílohu k ramenu), koupit ve skleničce nebo připravit doma – což není vůbec těžké. Receptů existuje celá řada, ale já vám představím svůj nejoblíbenější.

Chicken Tikka Masala

Tu správnou chuť Indie vytváří koření – zejména římský kmín, což je pro Indy vlastně jediný skutečný kmín. Jeho aroma je opravdu silné a v kombinaci s dalším kořením tvoří základ indické kuchyně. Připravte si kuře Tikka Masala a vpusťte do své kuchyně tu pravou chuť orientu. 

Moulles Mariniere

Jsme země suchozemců, takže se i v kuchyni dodnes vyhýbáme darům moře. Slávky nebo jiné vodní „ochechule“ ochutnáme často pouze na dovolené a jen jako nějakou „výstřednost“. Proč si ale neosvěžit jídelníček i doma, když jsou škeble k dostání prakticky u každého mrazícího pultu? Nezbývá mi než říci – Češi, buďte trochu odvážní! Připravte si slávky třeba podle mého oblíbeného receptu.