Upravit stránku

Z AMATÉRA PROFESIONÁLNÍM KUCHAŘEM

Jmenuju se Jiří Halamka a od útlého dětství miluju jídlo a všechno kolem něj.

Ze všech dovolených s rodiči si pamatuju prakticky jen nové chutě a vůně. To mě také vedlo k prvním pokusům o vaření. Jak plynul čas, začínal jsem se vaření věnovat čím dál víc.

Vyhledával jsem si články, sledoval televizní a internetové seriály a listoval v kuchařkách. Jelikož nejsem vyučený kuchař, přihlásil jsem se v roce 2016 do soutěže MasterChef Česko, kterou se mi podařilo vyhrát.

Po skončení soutěže jsem se začal vaření věnovat na plný úvazek. Po několika stážích v renomovaných restauracích jsem si založil cateringovou firmu, otevřel svou první restauraci ve Stěžerách u Hradce Králové a začal poznávat taje gastronomie i z té druhé stránky. K mému nemilému překvapení se mi pomalu začaly hroutit iluze…

Uvědomil jsem si, že mé místo ve světě gastronomie je někde jinde. 

Řada kuchařů se předhání v exkluzivitě používaných surovin a ve složitosti úpravy, ale kdo z široké veřejnosti umí správně nakrájet cibuli? Založit vývar? Udělat super omáčku? A když to neumíme, kdo nás to naučí? Jako malý kluk jsem chtěl vařit jako pánové v rondonu v televizi nebo usměvaví šviháci z titulních stránek knížek. Ale chyběly mi základy, o kterých nikdo nepsal. 

Nyní, když jsem se je naučil, rád bych je předal dál. A je toho víc, co bych rád:

  • Rád bych se postavil za zkvalitnění gastronomie jak v domácnostech, tak ve veřejném prostoru. 
  • Rád bych s Vámi všemi komunikoval o moderní, ale zároveň jednoduché formě stravování. 
  • Rád bych vedl lidi k lásce k vaření a ukázal, že lze vařit lehce, jednoduše a sexy.

 

Momentálně mě najdete v restauraci Na Palmovce v centru Hradce Králové, které jsme s týmem kuchařů dali nový kabát. Zaměřujeme se na americkou i českou kuchyni a s našimi vyhlášenými burgery jezdíme na foodfestivaly po celé České republice. S rozjezdem nové Palmovky nám pomáhá společnost FPF, která se věnuje nadějným startupům.