Upravit stránku

Jak na zastřené vejce

Dáme si vařit vodu na vejce. Ideální je vyšší sloupec vody, proto vyberte vyšší hrnec. Když se voda začne vařit, zamícháme lžící v hrnci tak, abychom ve vodě vytvořili vír. Do víru rychle vyklepneme jedno vajíčko a necháme jej 3,5 minuty „zatáhnout“. U zastřeného vejce platí, čím čerstvější vejce, tím lepší.

Vajíčko bez skořápky jde vařit i jinak. Existují varné krabičky, kam vajíčko vyklepnete a poté vložíte do vroucí vody. Někdo si vystačí s fresh fólií, kam vajíčko vyklepne, zaváže provázkem a uvaří. Podle mě je ale klasický způsob ve vodním víru nejlepší, i proto, že jídlo není zbytečně v kontaktu s umělou hmotou.

Servírování 

Zatímco připravujeme vajíčka, nakrájíme si brambory na tenoučké plátky, které osmažíme nebo upečeme v troubě do "křupava". Hlavičky chřestu lehce osmažíme na másle.

Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a za tepla podáváme. Nejprve do talíře vložíme vajíčko, zalijeme polévkou, ozdobíme chipsy, hlavičkami chřestu a olivovým olejem.