Upravit stránku

Pappardelle s limetovo-máslovou omáčkou a krevetami

Teplé počasí přímo volá po odlehčeném jídelníčku. A těstoviny jsou navíc rychlé na přípravu. Nejraději mám ty čerstvé, chlazené. Stačí jen několik málo surovin a skvělá večeře je na stole. Vyzkoušejte třeba Pappardele – široké ploché nudle – s limetovo-máslovou omáčkou a krevetami.

Polévka z bílého chřestu se zastřeným vejcem a bramborovými chipsy

Rád vařím ze sezónních surovin. A protože chřest je typicky jarní zelenina, neměl by chybět ani ve vaší kuchyni. Ať už bílý, nebo zelený, chřest je plný vitamínů a jsem rád, že se díky zdravému životnímu stylu začíná vracet i na pulty našich obchodů. Receptů na jeho úpravu je spousta, ale dnes jsem vybral osvědčenou chřestovou polévku.

Čokoládový fondán s malinami a crème fraîche

Jak ohromit rodinu dezertem s vyvinutím minimálního úsilí? Dobře, můžete koupit něco hotového, ale ten WOW efekt nebude nikdy tak veliký, jako když jen tak mimochodem řeknete, že jste ten čokoládový fondán, ze kterého tak krásně vytéká horká čokoláda, upekli sami. No nemám pravdu?

Recept je to opravdu snadný, chce to ten trošku grif – třeba na vyklápění fondánu z formičky. Věřím ale, že to zvládnete.

Mongolian Beef

Jedná se o tradiční mongolský recept na přípravu hovězího masa. Pokrm lze podávat formou family style – doprostřed stolu v jedné velké nádobě, ze které si každý odebírá i s variací příloh. Jde o sváteční úpravu z kvalitního řezu masa, která se zároveň vyznačuje snadnou a rychlou přípravou.

Domácí Pita chléb

Pita chléb se hodí jako příloha k mnoha jídlům, takže jím můžete směle nahradit běžné pečivo. Navíc jej lze naplnit jako sandwich a sbalit na výlet nebo do práce. Jeho příprava je navíc skutečně jednoduchá. Potřebujete jen pět základních surovin.

Gravlax s omáčkou z hrubozrnné hořčice

Losos je rybí král, který se vám v kuchyni vždy odmění skvělým výsledkem. Jeho maso je šťavnaté a chutná skvěle. Přesto vám může i losos po čase zevšednět. Aby se tak nestalo, můžete vyzkoušet nové recepty – třeba filet zasyrova naložit do slané marinády. Takový je gravlax, jednoduchá úprava, která se ideálně hodí jak na večírek, tak i jako netradiční večeře.

Domácí kimchi z pekingského zelí

Obliba asijské kuchyně u nás pořád roste, a tak se i tenhle korejský salát pomalu zařazuje do našeho jídelníčku. Kimchi, jedinečnou vitamínovou bombu, si můžete dát v korejské restauraci (třeba jako přílohu k ramenu), koupit ve skleničce nebo připravit doma – což není vůbec těžké. Receptů existuje celá řada, ale já vám představím svůj nejoblíbenější.

Chicken Tikka Masala

Tu správnou chuť Indie vytváří koření – zejména římský kmín, což je pro Indy vlastně jediný skutečný kmín. Jeho aroma je opravdu silné a v kombinaci s dalším kořením tvoří základ indické kuchyně. Připravte si kuře Tikka Masala a vpusťte do své kuchyně tu pravou chuť orientu. 

Moulles Mariniere

Jsme země suchozemců, takže se i v kuchyni dodnes vyhýbáme darům moře. Slávky nebo jiné vodní „ochechule“ ochutnáme často pouze na dovolené a jen jako nějakou „výstřednost“. Proč si ale neosvěžit jídelníček i doma, když jsou škeble k dostání prakticky u každého mrazícího pultu? Nezbývá mi než říci – Češi, buďte trochu odvážní! Připravte si slávky třeba podle mého oblíbeného receptu.